Dnes je: 28.03.2024 | 16:02

665. výročie prvej písomnej zmienky obce

Obec Bunkovce si v dňoch 7. až 8. augusta 2010 pripomenula svoje 665. výročie prvej písomnej zmienky. Starosta obce Václav Ličko spolu s obecným zastupiteľstvom pri tejto príležitosti pripravili spoločensko-kultúrny program pre všetkých obyvateľov obce. Pri organizovaní osláv sa podieľal aj Miestny odbor Matice slovenskej, Základná organizácia jednoty dôchodcov Slovenska v Bunkovciach a občianske združenie Medzi riekami.

Samotným oslavám predchádzalo posvätenie nového byzantského kríža, ktorý ukrýva históriu obce. Byzantský kríž, ktorý je umiestnený pri dome smútku, posvätil košický eparcha Vladyka Milan Chautur. Postaviť tento kríž bol nápad rodákov Jozefa a Matúša Olšavských a starostu obce. Na kríži sú znázornené kresťanské motívy a po bokoch samotná história obce od roku 1345 až po súčasnosť. „Týmto zaujímavým dielom chceme zanechať odkaz budúcim generáciám a upútať pozornosť okoloidúcej verejnosti nielen z našej obce, ale aj širokého okolia, nakoľko tento kríž je jedinečný svojím stvárnením a zaujme na prvý pohľad“, povedal starosta Václav Ličko.

Po ukončení vysviacky kríža už čakal pri obecnom úrade obyvateľov hudobno-zábavný program, ktorý trval až do neskorých večerných hodín. Program moderoval Marcel Kačurák z Rádia Košice, spestrili ho spevácke zbory z Veľkých Kapušian Latoričan a detský folklórny súbor Vánok, ľudovými piesňami navodzovala príjemnú atmosféru ženská spevácka skupina ľudových piesní Ondavčanka z Bánoviec nad Ondavou a ako posledný sa predviedol súbor Rakovčan z Rakovca. Druhá časť programu patrila známej vranovskej skupine Drišľak a semifinalistke Československej Superstar Karolíne Majerníkovej. V závere sa predstavil známy spevák a herec Ibrahim Maiga. Jeho vystúpenie sa páčilo každému. Ako starosta povedal, bol to pre všetkých veľký zážitok, občania ani neverili, že tu vôbec príde. Záver tohto dňa ukončila tanečnou zábavou skupina ESTA. Hosťami osláv boli aj primátor mesta Vranova n/T PhDr. Tomáš Lešo, bunkovský rodák, primátor Sobraniec Ing. Pavol Džurina, prednosta MsÚ Sobrance JUDr. Ladislav Brandabura, riaditeľ firmy Fúra, s. r. o., Ing. Jaroslav Polaček, starostovia okolitých obcí a sponzori podujatia. Zúčastnili sa ho nielen ľudia z okresu Sobrance, ale aj z Michaloviec či Humenného.

Druhý deň osláv vyvrcholil futbalovým turnajom o pohár starostu obce za účasti mesta Sobrance a obcí Ostrov, Blatná Polianka, Veľké Revištia a Bunkovce. Takýto turnaj sa v obci organizoval už po tretíkrát. Prvé miesto získali Veľké Revištia, druhé Sobrance a na treťom sa umiestnili Bunkovce. „Pre rodákov to bol zážitok, radosť i určitá hrdosť na to, že aj v takejto malej dedinke sa môže udiať nádherné podujatie, ktoré napomôže mať ľuďom k sebe bližšie a stretnúť sa s ľuďmi, ktorí tu majú korene, ale žijú už niekde úplne inde, a predsa sa sem radi vracajú“, skonštatoval Ličko.

Celý program bol usporiadaný tak, aby potešil každú generáciu. „Zabezpečiť účinkujúcich, pripraviť scenár a zladiť priebeh celých osláv do jedného homogénneho celku s pozitívnym výsledkom v dedinských podmienkach dá zabrať. Výsledok bol úžasný a všetci boli nadšení, vrátane účinkujúcich“, vyjadril sa starosta. Sám bol nadmieru spokojný, nakoľko sa jemu a spoluorganizátorom podarilo urobiť akciu, ktorá mala obrovský ohlas u všetkých.

(zdroj: Korzár, Noviny Zemplína)

Fotogalériu nájdete TU